srijeda, 16. veljače 2011.

CAE/CAD/CAM sustav u brodogradilištu Uljanik

Upotreba računala u procesu projektiranja i konstruiranja (CAE/CAD/CAM) u Uljanik Brodogradilištu započinje 1972. nabavkom programskog paketa Seaking (VDC, Švedska) za potrebe brodograđevnih proračuna, te 1973. godine nabavkom Viking sustava (VDC, Švedska) za definiranje brodske forme i elemenata strukture u svrhu pripreme podataka za numeričko rezanje limova. Nabavkom novog računala dovršen je novi sustav 1983. godine pod nazivom KOBRA (KOnstrukcija Broda RAčunalom). KOBRA sustav sačinjavao je osam podsustava, od kojih su neki razvijeni u Uljanik Brodogradilištu, a neki u suradnji sa znanstvenim ustanovama u zemlji i inozemstvu.
Kako početna ideja o uvođenju rješenja kojim bi se na cijeli proces projektiranja i konstruiranja broda primijenila CAE/CAD/CAM tehnologija i dalje nije bila ostvarena, 1985. godine nabavljen je sustav CADDS 4X (Computervision, SAD) i računalo Designer V-X (Computervision, SAD) sa 5 radnih stanica. Kasnije je slijedila modernizacija hardvera dok je sadašnje stanje hardvera realizirano nakon 2000. godine, nabavkom devedesetak CAD radnih stanica.

Tvrtka USCS (Uljanik Shipbuilding Computer Systems) osnovana je 1994. godine iz odjela Brodogradilišta koji su sedamdesetih godina počeli usvajati kompjutersku grafiku u projektiranju, konstruiranju i tehnologiji (Numeričko trasiranje), te iz odjela koji je od 1985. počeo uvoditi integrirani CAD sustav u Uljanik Brodogradilište (Odsjek CAD sustavi u Konstrukciji Brodogradilišta).
Osnovne djelatnosti tvrtke su:
• Razvoj CAE/CAD/CAM i PDM sustava.
• Uvođenje CAE/CAD/CAM i PDM sustava.
• Povezivanje CAE/CAD/CAM i PDM sustava sa drugim informacijskim sustavima (npr. ERP
sustavi, drugi CAD sustavi i sl.).
Glavni USCS-ov produkt je TRIDENT brodograđevni sustav. TRIDENT sustav razvijen je kao integralni dio CADDS 5i sustava i u njega je ugrađeno dugogodišnje brodograđevno iskustvo. Jedan je od desetak takvih proizvoda u svijetu.




TRIDENT sustav

Nema komentara:

Objavi komentar