utorak, 28. prosinca 2010.

CAD ALATI

Od mnogo na tržištu dostupnih alata, spomenut ću samo najvažnije.


AutoCAD

AutoCAD je stekao veliku popularnost i donio tvrtki veliku zaradu te poslužio kao osnova za razvoj mnogih drugih uže specijaliziranih proizvoda među koje pripadaju AutoCAD Map (GIS program), Mechanical Desktop, Inventor (parametarsko modeliranje i modeli od savijenog lima), AutoCAD Architectural Desktop (namijenjen arhitektima), AutoCAD Civil Design (građevinarstvo), CAD Overlay (digitalizacija), AutoCAD Land Development Desktop (građevinarstvo, katastar, urbanizam) i drugi. Razvojem brojnih novih aplikacija i kupovinom postojećih te njihovim uključivanjem u svoju ponudu tvrtka Autodesk će u bliskoj budućnosti moći ponuditi jedan zaokružen sustav koji će ravnopravno konkurirati CAD sustavima visoke opsežnosti. Ranim napuštanjem razvoja aplikacija pod UNIX operativnim sustavom i potpunim opredjeljenjem za Microsoft Windows kao primarnu platformu za svoje programe stečena je značajna prednost u odnosu na ostale proizvođače CAD sustava visoke opsežnosti. Stoga većina aplikacija tvrtke Autodesk nadmašuje paritetne aplikacije kako po dotjeranijem sučelju, tako i po implementaciji i brzini izvođenja u operativnom sustavu Microsoft Windows.

AutoCAD je sofisticirani projektantski alat široke – univerzalne namjene koji podržava dvodimenzionalno projektiranje, kojim se praktički zamjenjuje klasično projektiranje na papiru, odnosno crtaću dasku i šestar, ili trodimenzionalno modeliranje kompleksnih objekata koji se u "modelnom prostoru" (model space) mogu proizvoljno zumirati, naginjati, okretati, prikazivati u projekcijama, pogledima i presjecima iz svih smjerova, sa perspektivnim efektom ili bez njega, proizvoljno osvjetljavati i randerirati, tako da 3D-prikaz imitira fotografiju virtualnog objekta koji postoji samo u memoriji računala. Za razliku od alternativnih produkata za 2D i 3D modeliranje, AutoCAD karakterizira sofisticirani (možda malo i prekomplicirani) sustav mjerila i visoka preciznost koja može ići i ispod milimikrona i automatski kalkuliran sustav dimenzioniranja (kotiranja) izmjera koji zadovoljava i najstrože tehničke standarde. Uz izvjesne uvjete, kotiranje je asocijativno, tj. automatski slijedi izmjene geometrije obrađivanog modela.
Radni prostor AutoCAD-a čini prostor za 3D modeliranje i proizvoljan broj radnih listova (layout) koji se mogu koristiti u načinu rada 'Papir' i 'Model' . U načinu rada 'Model' na radnim listovima mogu se otvarati projekcije i pogledi ( 'viewport' ) na trodimenzionalni model kreiran u prostoru za modeliranje. U načinu rada 'Papir', radni listovi nemaju nikakve korelacije sa trodimenzionalnim modelom, i u tom se načinu rada viewport-i (ako su uopće kreirani) ne mogu aktivirati. Modelni i papirni prostor se u načelu koriste odvojeno, odnosno ne organiziraju se na istom radnom listu.

SolidWorks

SolidWorks je rasprostranjen programski paket za računalno projektiranje i tehničke analize. Također se koristi u jednostavnim simulacijama i inženjerskim analizama.
U osnovi pokriva 3D modul, modul montaže i modul za proizvodnju tehničke dokumentacije. Uz mnoge dodatke koristan je u raznim područjima tehnike: strojarstvo, elektrotehnika, za obradu drveta, itd.. Poznat je kao snažan i jednostavan softverski paket.

SolidWorks razvija poduzeće SolidWorks Corporation. Jedan je od prvih CAD programa, koji je dizajniran za Microsoft Windows. Prva verzija je uvedena godine 1993. Tvrtka je, od 1997, u vlasništvu poduzeća Dassault Systemes.

Catia

U startu je ovaj programski paket imao naziv CATI (Conception Assistée Tridimensionnelle Interactive French for Interactive Aided Three Dimensional Design), a preimenovana u CATIA 1981.
CATIA (Computer Aided Three Dimensional Interactive Application) je komercijalni programski paket razvijen u francuskoj kompaniji Dassault Systemes krajem 1970-tih i početkom 1980-tih u cilju razvoja francuskog vojnog aviona Mirage.. CATIA je proizvod u vlasništvu tvrtke IBM, koji je zbog povijesti svog razvoja naročito prisutan u avionskoj industriji. U verziji 5 sadržana je 51 aplikacija, koje se organiziraju u dvije platforme P1 i P2. Platforma P1 je namijenjena manje zahtjevnim korisnicima dok je platforma P2 usmjerena na velika proizvodna poduzeća. Unutar svake platforme moguće je odabrati jednu od više ponuđenih konfiguracija sustava, a na odabranu konfiguraciju je moguće dodati ili dokupiti potrebnu aplikaciju. Aplikacije su podijeljene u područja kao kod CAD/CAM/CAE sustava visoke opsežnosti.
CATIA je standardni softver u zrakoplovnoj industriji (Boeing, Airbus), industriji robe široke potrošnje, strojogradnji, a posebice je zastupljen u automobilskoj industriji, gdje ga koriste najveći svjetski proizvođači automobila (Mercedes, VW, Audi, Peugeot, Citroën), kao i njihovi dobavljači.

Microstation      

MicroStation je arhitektonski i inženjerski softverski paket razvijen od strane Bentley Systems, Incorporated. Najnovije verzije softvera rađene su za Microsoft Windows operacijske sustave, dok su starije verzije bile dostupne za Macintosh i Unix..
Od svojeg početka, MicroStation se koristio u inženjerskim i arhitektonskim  područjima prvenstveno za stvaranje građevinskih crteža, međutim, on je evoluirao kroz svoje različite verzije koje uključuju napredno modeliranje i renderiranje.

Solid Edge

Solid Edge je 3D parametarski CAD softverski sustav. Koristi se za modeliranje čvrstih tijela, sastavno modeliranje i projektiranje za inženjere.
Ima odličnu bazu za modeliranje, pogodnu za različite industrijske potrebe i potpuno integrirano upravljanje konstrukcijama (Insight) što pomaže Solid Edge-u pri izradi točnih konstrukcijskih rješenja bez grešaka. Time se značajno smanjuju ukupni troškovi razvoja i proizvodnje novih proizvoda koje je moguće ponuditi kupcima u kraćem vremenu.
Inženjerima omogućava jednostavan razvoj proizvoda, od osnovnog dijela do konačnog sklopa. Prilagođene naredbe sa smislenim tijekom kreiranja ubrzavaju konstruiranje, kontroliranje i promjenu elemenata unutar sklopa. Upravljanje CAD alatima koje inženjeri svakodnevno upotrebljavaju udružuje s upravljanjem konstrukcije - Insight, PDM sustav. Insight upravlja konstrukcijom odmah čim je kreirana a ujedno pomaže koordinaciju inženjerske grupe i time eliminira greške koje se javljaju uslijed loše komunikacije.

Pro/Engineer

Pro/ENGINEER je proizvod tvrtke PTC (Parametric Technology Corporation), poznate po kvalitetnim CAM rješenjima. Osnovu sustava predstavlja modul Pro/ENGINEER-Foundation koji omogućuje stvaranje složenih čvrstih modela, stvaranje modela od savijenog lima, stvaranje sklopova, dizajn zavarenih spojeva, izradu potpune tehničke dokumentacije i foto realističnih prikaza. Alat je potpuno parametarski orijentiran. Svaka dimenzija zapravo je parametar čija promjena mijenja i geometriju samog objekta Napravljen je na PTC-ovoj vlastitoj jezgri asocijativnog parametarskog modeliranja čvrstih tijela vođenih značajkama. U modul su uključeni i prevoditelji za razmjenu podataka iz drugih izvora i industrijskih standarda.
Vrlo je poznat njihov izvrstan CAM sustav Pro/NC koji se u osnovi prodaje u dva zasebna paketa. Prvi Pro/NC paket "Mold and Die Solutions" namijenjen je za dizajn kalupa i ukovnja.
Uz glavne pakete, tvrtka PTC proizvodi i sustave poput Pro/DESKTOP (za konceptualni inženjering, brzu razradu ideje i primjenu dizajna) i Pro/MECHANICA (CAE sustav za proučavanje i provjeru dizajna).

Nema komentara:

Objavi komentar