srijeda, 29. prosinca 2010.

DOWNLOAD AutoCAD


Projektirajte i oblikujte svijet oko Vas uz pomoć moćnih i fleksibilnih alata u AutoCAD®-u, vodećoj 2D i 3D aplikaciji za projektiranje. Svojim robusnim 3D alatima pomoću kojih je moguće kreirati gotovo svaki zamišljeni oblik, AutoCAD Vam pomaže u intuitivnom istraživanju projektnih zamisli. Nudi Vam inovacije pomoću kojih možete poboljšati efikasnost izrade projekata i dokumentacije i omogućava Vam sigurniju i precizniju razmjenu projekata s vašim kolegama. Moćni alati za projektiranje i tisuće dostupnih dodatnih aplikacija osiguravaju najveću moguću fleksibilnost, što Vam pomaže u prilagodbi AutoCAD-a Vašim specifičnim potrebama. S ovim i još mnogim drugim mogućnostima, AutoCAD donosi snagu I fleksibilnost potrebnu za podizanje procesa projektiranja i izrade dokumentacije na viši nivo.
  • Istražite — Pomoću intuitivnih CAD alata istražite svoje zamisli kroz 2D i 3D koncepte, te oživotvorite svoje ideje.
  • Dokumentirajte — Moćni alati za izradu projektne dokumentacije omogućuju rad na projektu od koncepta do završetka. Radite brže pomoću alata za automatizaciju, upravljanje i editiranje koji ubrzavaju dosadne ponavljajuće zadatke i tako brže završite svoje projekte.
  • Komunicirajte — Razmjenjujte važne projektne podatke na siguran, efikasan i točan način. Iskusite prednosti izvorne podrške DWG™-u, jednom od najrasprostranjenijih formata u svijetu projektiranja i na taj način budite uvijek sa svima povezani.
  • Prilagodite — Prilagođavanje AutoCAD-a je lakše nego što mislite.
http://www.autocad.com.hr/autocad


Testirajte AutoCAD® 3D CAD softver još danas. 

Download AutoCAD Free Trial DOWNLOAD



DOWNLOAD AutoCAD Architecture


AutoCAD® Architecture je verzija AutoCad softvera za arhitekte. Kreira građevinske projekte i dokumentaciju efikasnije koristeći namjenski izrađene alate za arhitekte. Automatizira izradu teških zadataka i pomaže u smanjenju broja grešaka. Sa poznatim AutoCAD metodama rada i intuitivnim korisničkim okruženjem, softver nudi trenutnu produktivnost uz mogućnost da naučite dodatne opcije, vlastitim tempom rada. Vodeći format u industriji - DWG™ datoteka, pomaže da projektanti i inženjeri lakše komuniciraju sa proširenim projektnim timovima. Pomaže u bržem pregledu i odobravanju projekta koristeći integrirane alate za kreiranje kontekstualnih projektnih vizualizacija zbog jasnije komunikacije sa klijentima.
  • Napredno korisničko sučelje — Za optimiziranu organizaciju radne površine, veći prozor za crtanje i brži pristup alatima i naredbama.
  • Detalji — Zbirka detaljnih komponenti i moćnih alata za bilježenje ključnih podataka.
  • Zidovi, vrata i prozori — Crtajte i dokumentirajte korištenjem zidova, vrata i prozora.
  • Prostori – Automatski označava Vaš crtež, zajedno sa zonama prostorija.
  • Presjeci i visine - Generira 2D presjeke i visine direktno iz Vaših tlocrta.
  • Izrada sastavnice – Lako prilagođavanje izgleda stilova sastavnice.
  • Kotiranje — Kotiranje bilo kojeg zida i svih njegovih komponenti.
  • Integrirano vizualiziranje — potpuno integrirana mogućnost izrade vizualizacije projekta.

http://www.autocad.com.hr/autocad-architecture


Testirajte još danas AutoCAD® Architecture, inačicu AutoCAD® softvera za arhitekturu.

 AutoCAD Architecture Free Trial  DOWNLOAD

CIM ( PROIZVODNJA INTEGRIRANA RAČUNALOM)



Proizvodnja integrirana računalom je integracija ukupne proizvodnje poduzeća primjenom integriranog sustava i podatkovne komunikacije u kombinaciji s novim menadžerskim filozofijama koje poboljšavaju organizacijske i kadrovske učinkovitosti.
CIM sustav pomaže u projektiranju, konstruiranju i dokumentiranju proizvoda. Primjenjuje se u postupku planiranja proizvodnje i praćenja materijala odnosno inventara, potom za praćenje i kontrolu operacija proizvodnje, a također i za praćenje kakvoće proizvoda i njegovih komponenata.


CIM   - proizvodnja integrirana računalom(engl. Computer integrated manufacturing)
PPC  - planiranje i upravljanje proizvodnjom (engl. Production planning and control)
CAD  - Projektiranje podržano računalom (engl. Computer aided design)
MRP  - Planiranje potreba za materijalom (engl. Materijal requirements planning)
CAPP- Tehnološka priprema podržana računalom(engl.Computer aided proces planing)
CAQC- Kontrola kakvoće podržana računalom(engl. Computer aided quality control)
CAM  - Proizvodnja podržana računalom (engl. Computer aided manufacturing)
Funkcionalne cjeline sustava proizvodnje integrirane računalom



CNC ( NUMERIČKO UPRAVLJANI ALATNI STROJEVI )



Osnove numeričkog upravljanja postavio je 1947.god. John Parsons. Uporabom bušene trake upravljao je pozicijom alata pri izradi lopatica helikopterskog propelera. Godine 1949. američka vojska sklopila je ugovor sa sveučilištem MIT za razvoj programabilne glodalice. Tro-osna glodalica Cincinati Hydrotel predstavljena je 1952. godine, a imala je elektromehaničko upravljanje i rabila je bušenu traku. Iste godine počinje se rabiti naziv numeričko upravljanje(NC).

U civilnoj industriji numeričko upravljanje započinje šezdesetih godina dvadesetog stoljeća, a široka primjena u obliku računalnoga numeričkog upravljanja(CNC) počinje 1972. godine, odnosno desetak godina kasnije razvojem mikroprocesora

Definicija NC-a

Autocad kotiranje (Tutorial)

Kotiranje 
Kote su važan dio većine crteža u AutoCAD-u. One prikaziju veličinu modela koji ste projektovali i neophodne su za proces njegove realizacije. Kotiranje u AutoCAD-u pruža mnogo slobode.

AutoCAD-ovo kotiranje 
Kota je objekat koji ima više djelova. Važno je da shvatite ove djelove i njihov odnos prema objektu koji kotirate Prije nego što počnete da kotirate crtež uradite sledeće:
1. Napravite poseban sloj za kote. Njihova boja treba da se ističe u odnosu na boju objekta.
2. Napravite stil za kotni tekst.
3. Iz menija izaberite Tools ►Drafting Settings ►Object Snap i odaberite stalne Osnap markere. Pritisnite
dugme Osnap.

Zadavanje objekata za kotiranje 
Paleta alatki za kotiranje naziva se Dimension, sa te palete odaberite Linear Dimension. Ako kotirate više od jednog objekta, npr. razdaljinu od krajnje tačke jedne linije do krajnje tačke druge – izaberite početak prve pomoćne linije. Na zahtjev za unos: Specify secondextension line origin: , izaberite tačku kao početak druge pomoćne linije. Ove dvije tačke će odrediti dužinu kote.

Autocad crteži (Tutorial)

Crtanje u dvije dimenzije 


U ovom dijelu je objašnjeno crtanje običnih linija i krivih. Nakon toga naći ćete detaljno opisane postupke prikazivanja crteža. Tu su i poglavlja o radu s tekstom, kotiranju i definisanju stilova za kote. Ovaj dio sadrži neophodne osnovne informacije o crtanju i dizajniranju u dvije dimenzije.

Crtanje običnih linija 
Korišćenje komande LINE
Da biste nacrtali liniju, s palete alatki za crtanje (Draw) odaberite dugme LINE. na zahtjev za unos Specify first point: zadajte proizvoljnu tačku, a zatim pritisnite Enter da biste komandu završili. LINE spada u kontinuirane komande, što znači da komandu koninuirano koristite sve dok ju ne završite.

Crtanje pravougaonika 
Komandom RECTANG crtate pravougaonik crtajući njegove dvije dijagonale. Dugme Rectangle se nalazi na paleti alatki za crtanje. AutoCAD će od vas zahtjevati da unesete koordinate dva ugla a zatim će iscrtati pravougaonik. Koordinate možete da unesete bilo kojim postipkom. Npr. ako pravougaonik treba da bude širok 6 a visok 3 cm, drugu tačku upisujete zadavajući komandu @6,3.

Autocad Tutorial

Upoznavanje sa AutoCAD-om 


AutoCAD firme Autodesk je je najčešće korišten program za tehničko crtanje - registrovano je više od 3 miliona njegovih korisnika. Među komanijama koje proizvode softver Autodesk je na 4. mjestu u svijetu po veličini. Prema Autodesku akronim CAD označava projektovanje pomoću računara (engl. computer-aided design).  AutoCAD u verziji DOS, pojavio se 1982. godine. Bio je to prvi značajniji CAD program koji je mogao da radi na personalnim računarima. Uspjeh AutaCAD-a se pripisuje njegovojnjegovoj čuvenoj otvorenoj arhitekturi - veliki dio njegovog izvornog  koda predstavlja običan tekst koji korisnik lako može da prilagodi svojim potrebama.  Podrška programskom jeziku AutoLISP, a sada i jeziku Visual Basic for Aplications (VBA) , ugrađena je da bi korisnik mogao da programira AutoCAD. Zbog svega toga AutoCAD je postao najfleksibilniji program za crtanje, primjenljiv u svim oblastima rada. Pored engleskog, AutoCAD podržava mnoge druge jezike, uključujući i pojedina nelatinična pisma, tako da AutoCAD gotovo da nema
ozbiljne konkurencije. Dovoljno je reći da se AutoCAD koristi u svim oblastima crtanja u više od 150 zemalja svijeta. Glavne oblasti u kojima se koristi AutoCAD jesu:

  • arhitektura, inžinjering i građevinarstvo (AEC) 
  • mašinstvo geografski informacioni sistemi (GIS)  
  • ispitivanje terena i građevinarstvo 
  • održavanje objekata 
  • elektrotehnika / elektronika 
  • multimedija 

Takođe AutoCAD se koristi i u nekim manje vaznim oblastima kao sto su pravljenje uzoraka za tkanine, izrada znakova i sl.

utorak, 28. prosinca 2010.

MOGUĆNOSTI, PREDNOSTI I PRIMJENA CAD-A

 

Mogućnosti CAD-a

Od mnogih mogućnosti koje nam CAD pruža, ovdje ćemo navesti samo neke koje su po mojem mišljenju najvažnije. CAD omogućava:
  • 2D i 3D modeliranje
  • modeliranje površina
  • automatizirani dizajn složenih proizvoda
  • izradu tehničkih nacrta
  • ponovnu upotrebu dizajniranih komponenti
  • relativno jednostavno modificiranje modela
  • automatsko generiranje standardnih dizajnerskih komponenti
  • validaciju dizajna u usporedbi sa specifikacijama i pravilima
  • simulaciju dizajna bez izrade fizičkog modela
  • izradu tehničke dokumentacije
  • prenošenje podataka direktno na proizvodne strojeve za industrijske prototipe
  • izračunavanje svojstava mase sastavnih dijelova
  • kompleksnu vizualizaciju
  • provjeru kinetike i funkcioniranja sastavnih dijelova
  • optimizaciju rješenja

CAD ALATI

Od mnogo na tržištu dostupnih alata, spomenut ću samo najvažnije.


AutoCAD

AutoCAD je stekao veliku popularnost i donio tvrtki veliku zaradu te poslužio kao osnova za razvoj mnogih drugih uže specijaliziranih proizvoda među koje pripadaju AutoCAD Map (GIS program), Mechanical Desktop, Inventor (parametarsko modeliranje i modeli od savijenog lima), AutoCAD Architectural Desktop (namijenjen arhitektima), AutoCAD Civil Design (građevinarstvo), CAD Overlay (digitalizacija), AutoCAD Land Development Desktop (građevinarstvo, katastar, urbanizam) i drugi. Razvojem brojnih novih aplikacija i kupovinom postojećih te njihovim uključivanjem u svoju ponudu tvrtka Autodesk će u bliskoj budućnosti moći ponuditi jedan zaokružen sustav koji će ravnopravno konkurirati CAD sustavima visoke opsežnosti. Ranim napuštanjem razvoja aplikacija pod UNIX operativnim sustavom i potpunim opredjeljenjem za Microsoft Windows kao primarnu platformu za svoje programe stečena je značajna prednost u odnosu na ostale proizvođače CAD sustava visoke opsežnosti. Stoga većina aplikacija tvrtke Autodesk nadmašuje paritetne aplikacije kako po dotjeranijem sučelju, tako i po implementaciji i brzini izvođenja u operativnom sustavu Microsoft Windows.

CAD/CAM/CAPP/CAE


Razvoj proizvoda pomoću CAD/CAM/CAPP/CAE sustava ubrzava razvoj, analizu, redizajniranje modela i donošenje odluka o pravim rješenjima koja predstavljaju optimalna rješenja koja zadovoljavaju zahtjeve uz minimalnu cijenu i maksimalnu kvalitetu Projektiranje proizvoda predstavlja kritičnu aktivnost proizvodnog procesa jer se procjenjuje da je njen udio 70-80% od cijene razvoja i proizvodnje.

CAD (Computer Aided Design)

Computer-Aided Design (CAD) je program koji koristi kompjutersku grafiku za razvoj, analizu i izmjene tijekom postupka oblikovanja proizvoda. 
Prema definiciji CAD aplikacija (alat), bilo koja aplikacija koja sadrži računalnu grafiku i aplikacija prilagođena inženjerskim funkcijama u procesu dizajna je klasificirana kao CAD aplikacija. To ustvari znači da CAD aplikacije mogu biti raznolike, varirajući od geometrijskih alata za manipulaciju oblicima do alata za vizualizaciju rezultata koje analiziramo.

POVIJEST CAD-a

Kroz povijest se na računalo gledalo većinom kao na alat za razne proračune. Tek kasnije je uočeno da se računalo može upotrijebiti i u druge svrhe – tu prvenstveno mislimo na CAD. Kao i mnoge druge stvari, grafičku primjenu računala je pokrenula američka vojska oko 1950. godine kada je napravljen prvi grafički sustav imenom SAGE (Semi Automatic Ground Environment) - sustav protuzračne obrane.


 SAGE sustav



Nakon toga je službeno počeo razvoj računalne grafike koji se 1960-ih godina polako uvodi i u zrakoplovnu i automobilsku industriju gdje je korištena u području 3D konstrukcije vanjskih površina i NC programiranja, što je tek dosta kasnije izašlo u javnost.